Bana Jelačića 28, 35237 Lužani, Hrvatska
00385 35 436 005
VELIČANSTVENO DJELOVANJE ĐUMBIRA

Đumbir – egzotični korijen neugledna izgleda, ali božanstvenog okusa zapravo vrlo rijetko možemo naći u našim domaćinstvima. S toliko zdravstvenih blagodati koje nam ova neobična biljka donosi, čini se logičnim uvrstiti ga u svoju prehranu, bilo kao začin ili kao – ČAJ.

Đumbir je, zapravo, korijen (rizom) biljke Zyngiber officinale, svijetlo smeđe boje i istančanog okusa i posebnosti, koje duguje visokim količinama vitamina C, magnezija i ostalih minerala potrebnih čovjekovom organizmu.

Kod pripreme čaja mogućnosti su velike – možete dodati mentu, zeleni čaj, med ili limun, i oplemeniti okus i miris napitka.

DJELOVANJE ĐUMBIRA:

Karcinomi – Rezultati donose zaključak da đumbir djeluje na tumorske stanice na način da one, na kraju, uništavaju same sebe, a bez oštećenja zdravih stanica.

Sindrom iritabilnog kolona – Kliničke studije pokazuju da konzumacija svježeg korijena ili čaja đumbira ima smirujući učinak sluznicu crijeva i cjelokupan probavni sustav.

Probavne tegobe i debljina – ukoliko vam se čini da vaš metabolizam spava i želite ga potaknuti na rad, đumbir i tu može biti od pomoći., potiče metabolizam i ‘topi’ masti.

Đumbir također potiče cirkulaciju, jača imunološki sustav, pomaže kod žgaravice, nadutosti, začepljenih sinusa, snižava razinu glukoze u krvi …

OPREZ?

Đumbir je, u umjerenim količinama, namirnica koja je sigurna za konzumaciju kod ljudi. No, kod neumjerene konzumacije mogu se javiti i nuspojave: bol u želudcu, dijareja, zabilježene su i iritacije kože.

 

 

 

Pročitajte još
hr Croatian
X