Bana Jelačića 28, 35237 Lužani, Hrvatska
00385 35 436 005
ŽAREĆA BILJKA – KOPRIVA

Biljka koju često, kao i maslačak, čupamo iz zemlje i tretiramo kao korov, zapravo je divan dar prirode i odličan pomagatelj u liječenju cijelog niza zdravstvenih stanja.

Već stotinama godina travari diljem svijeta preporučuju upravo koprivu kao najbolju prirodnu pomoć za otklanjanje neugodnih tegoba koje prate giht i anemiju, alergije i bolesti mokraćnog sustava i prostate, te razne kožne promjene – od osipa do ugriza insekata.

List koprive je jedan od najljekovitijih biljnih lijekova uopće, a zbog obilja nutrijenata tradicionalno se koristi kao proljetni tonik, budući da ima nježan, stimulirajući utjecaj na limfni sustav i pripomaže detoksikaciji.

Zbog visokog sadržaja željeza i vitamina C (koji pomaže apsorpciju željeza) kopriva predstavlja izvrsnu pomoć u liječenju anemije i kroničnog umora, posebice kod žena.

Kopriva potiče eliminacije urata iz zglobova i pokazuje alkalizirajući diuretski učinak.

Kopriva pozitivno djeluje na upalne bolesti zglobova – ublažavanje boli i posljedičnog otežanog kretanja. Također ona može pomoći i u liječenju astme, osipa i respiratornih alergija, te kod povišene tjelesne temperature.

Može biti izvrstan prirodni zaštitnik protiv karcinoma, kardiovaskularnih oboljenja i pada imuniteta.

Ova biljka se može koristiti i za vanjsku primjenu – ispiranje kose čajem od koprive pomaže u regeneraciji folikula dlake, te daje kosi sjaj. J

Pročitajte još

Leave a comment

hr Croatian
X